Son haftalarda şirketlerde bütçe maratonu var ve çoğunlukla başabaş bütçe yapmak zorlaşıyor.
Peki neden?
Çünkü Türkiye çok pahalı ve maliyet artışları henüz kontrol edilebilmiş değil.
Mercedes Benz CEO’su Süer Sülün kendi ifadesiye bunu şu şekilde açıklıyor. “Maliyetlerde ciddi bir artış var, dolayısıyla karlılıklarda ciddi bir erozyon oluştu. Bu erozyon yurtiçi pazarda karlılıkları etkilerken, dış pazarda ülkenin ve üreticilerin rekabetçi gücünü etkiledi. Dolayısıyla Türkiye bugün itibariyle pahalı bir ülke durumuna geldi” dedi.
Mercedes Benz CEO’su açıklamasının arkasındaki mantık şu şekilde;
2020 dahil son yıllarda enflasyon oranları çok tartışıldı ve en makul tabirle enflasyon baskılandı. Sonuç bordrolu olanlar ve/veya emekliler için hak edilen kazanç alınamadı.
2023 yılı ile birlikte de döviz baskılandı ve TL değerli hale geldi. Bu uygulama ile birliktede maliyetler enflasyon oranında veya enflasyonun üstünde artarken gelirler kurun baskılanması sonucunda sürekli düşüş trendinde oldu.
Bu ne demek?
– 2021 yılında 100 TL olan maaş; 2022 yılında 188 TL, 2023 yılında 424 TL ve 2024 yılında ise 775 TL oldu,
Doğal olarak maaş artış katsayısı 7,76 oldu (2021-2024)
– 2021 – 2024 yılları arasında dolar kur artış çarpanı ise 1,88 oldu.
Maaşlar 7,76 kat artarken kur ise 1.88 kat artmış, diğer bir ifadeylede kur artışı maaş artışının 5,88 kat gerisinde kalmış.
Bu karşılaştırmalarda enflasyon kullanılmadı çünkü enflason sonuçları ikna edici değildi.
O halde bütçe döneminde saç baş yolduran maliyetler için şu tespiti yapabiliriz: Geçmiş yıllar bütçelerindeki varsayımlarla farklı bir sonuca ulaşamazsınız, yani “Aynı şeyi tekrar tekrar yapıp, farklı sonuçlar beklemek, delilik belirtisidir”.
O zaman 2025 yılı bütçelerini oluştururken gelir artışı, kar artışı ümtleri olumlu bütçe senaryoları ancak zararı büyütürdünüz. Yapmanız gerekenler verimlilik, maliyet tasarrufu, kanal bazlı karlılıkların etkin yönetimi, ürün karlılıklarının etkin yönetimi, opex in etkin yönetimi gibi başlıklar başarının anahtarıdır.
Bir yanıt yazın