Dünyada iç sistemler özelinde çeşitli rehberler bulunmaktadır. COSO tarafından yayınlanan bu rehberler diğer rehberlere kıyasla sektörlerden bağımsız ve genel teamülleri çerçeveleyen rehberlerdir. Ayrıca sektörel rehberlerde bulunmaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı bu yılın başında Kamu Risk Yönetim Rehberini yayınladı. Yerinde bir çalışma oldu. Fakat bunu sadece küçük bir adım olarak kabul etmek ve Kamu Kesimi Risk Yönetimi Strateji Dokumanına ulaşmak ve kamu kesiminde risk yönetimi bağlamında kurumlara rollerin verilmesi ve sorumluluklar, raporlama ilişkisi ve risk yönetiminde fonksiyonel çalışma alanlarının belirlenerek uygulamaya geçilmesinde fayda vardır.
Makro ekonomi verilerimiz bize Türkiye’nin Kriz Yönetimi politikalarını devreye almakta geç kaldığını göstermektedir. Kamu Kesimi Risk Yönetimi Strateji Yapılanmasını devreye almakta geç kalmamalıyız bu ihtiyaç enflasyonla mücadele kadar kritik ve önemlidir.
Olası Roller
– Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi
– Bakanlıklar
– İlgili-bağlı kurum-kuruluş yöneticileri ve risk yönetimden sorumlu YK-Kurul üyesi (1. Derece savunma hattı) (Örneğin Makine Kimya A.Ş. kritik kurumdur ama yıllık faaliyet raporunda dahi risk yönetimine ilişkin hiçbir bilgi notu ve yapılanması yoktur; bu tür kritik kurumlarda risk yönetiminin olmaması düşünülemez)
– Strateji daireleri – iç kontrol yapılanması ve risk yönetimi sorumluları (2. Derece savunma hattı)
– Cumhurbaşkanlığı Risk Yönetimi Başkanlığı/Genel Müdürlüğü
– Devlet Denetleme Kurulu, İç Denetim Koordinasyon Kurulu, Bakanlık ve ilgili idareler iç denetim birimleri risk ilişkisinin yeniden yapılandırılması
– İlgili-bağlı kurum-kuruluş icra organları ve iç denetim birimleri (3. Derece savunma hattı)
Not: Geçmişte kamu sorumluluğu gereği Kamu Kesimi Risk Yönetim Strateji Çalışması dokumanı hazırlayıp paylaşmıştım …
#kamurisk #governmentorganization #publicrisk #macrorisk #microrisk
Bir yanıt yazın