Kötü Haber ….
Yastıkaltı Altın birikimleri tüm dünyada azalıyor. Yastıkaltı altın ve diğer birikimler önce pandemi döneminde ihtiyaçtan elden çıkartıldı, krizlerle kullanıldı ve artık bütün dünyada azaldı.
Recycling yani geri dönüşüm halk tabiriyle hurda altında 2023 yılında neler oldu;
– Altın fiyatlarındaki artışlar geri dönüşleri hızlandırdı.
– Altın fiyatının tarihi zirveyi görmesine rağmen hurda dönüşleri o kadar yükselmedi.
Altın neden geri dönemedi, hurda dönüşü neden zayıf kaldı: Çünkü; Tüketicilerin eski/kırık/istenmeyen mücevher birikimleri sınırlı diğer bir ifadeyle yastıkaltı altınlar azaldı ve dönüşler zayıfladı.
2023 yılı itibarıyla geri dönüştürülen altın miktarı, neredeyse tüm para birimlerinde altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasıyla yıllık bazda %9 artarak 1,237 tona yükselmiştir. Geri dönüşüm faaliyetleri, yılın dört çeyreğinde de artış göstermiştir ve en büyük artış %13 ile 2023’ün ikinci çeyreğinde, ABD doları bazında altın fiyatlarının yeni bir çeyreklik ortalama yüksekliğe ulaşmasıyla gerçekleşmiştir.
Çeyrek Bazında Artışlar ve Bölgesel Dağılım
- Dördüncü Çeyrek Artışı: 2023’ün dördüncü çeyreğinde geri dönüşüm, yıllık bazda %8 artarak 313 tona ulaşmıştır. Güney Asya hariç tüm bölgelerde geri dönüşüm hacimlerinde çeyrekten çeyreğe (q/q) ve yıllık bazda (y/y) artışlar görülmüştür. Güney Asya’da ise yıllık bazda yaklaşık %4’lük bir düşüş kaydedilmiştir.
- Kısa Vadeli Fiyat Artışlarına Duyarlılık: Çeyrek bazındaki geri dönüşüm miktarları, altın fiyatlarındaki kısa vadeli artışlara duyarlı olmaya devam etmiştir. Bu durum, 2023 yılında da gözlenmiştir. Her çeyrekteki geri dönüşüm miktarının çeyrekten çeyreğe değişimi, ortalama altın fiyatlarının çeyrekten çeyreğe değişim yönünü yansıtmıştır. Q3’23, ortalama altın fiyatlarının çeyrekten çeyreğe %2 düşmesi nedeniyle geri dönüşümde azalma görülen tek çeyrek olmuştur.
Uzun Vadeli Eğilimler ve Sebepler
- Tarihi Zirvelere Göre Daha Düşük Geri Dönüşüm: 2023 yılı boyunca geri dönüşümden elde edilen altın miktarı, 2009 yılında belirlenen rekor seviyeden neredeyse %30 daha düşük olmuştur. Bu düşüklüğün iki ana nedeni olduğu düşünülmektedir:
- Zorunlu Satışların Azalması: Eski mücevherlerin zorunlu satışı çok az olmuştur. Bu durum, Küresel Finansal Kriz ve Euro bölgesi krizleri dönemine keskin bir tezat oluşturmaktadır. Pandemi sırasında tüketicilere ve işletmelere yönelik kapsamlı mali destekler, istihdamı korumuş ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Avrupa’da enerji sübvansiyonları, halka enerji fiyatlarındaki artışlardan korunma sağlamıştır.
- Eski Mücevher Stokları: Tüketicilerin eski/kırık/istenmeyen mücevher birikimleri sınırlı kalmıştır. Bu, altın fiyatlarının en son tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasından sadece on yıl geçtiği ve 2008-2012 yılları arasında çok yüksek geri dönüşüm dalgasıyla bu stokların çoğunun piyasaya sürülmüş olmasından kaynaklanmaktadır.
Sonuç
Altın geri dönüşüm faaliyetleri, altın fiyatlarındaki artışlara bağlı olarak önemli ölçüde artmıştır. Ancak, 2009’daki rekor seviyelere kıyasla daha düşük kalması, ekonomik desteklerin etkisi ve tüketicilerin mücevher stoklarındaki azalma gibi faktörlerle açıklanmaktadır. Bu veriler, altın piyasasının dinamik ve çeşitli faktörlerden etkilendiğini göstermektedir.
Kaynak: https://www.gold.org/goldhub/research/gold-demand-trends/gold-demand-trends-full-year-2023/supply
Bir yanıt yazın