Yaklaşık 2 haftadır ihracat ağırlıklı üretici firmalarda bütçe görüşmeleri yapıyoruz.
Temel problemlerimizin başında; ihracatta fiyat tutturamadağımız-yapamadığımız için pazarı kaybetmek geliyor. Neden pazar kaybediyoruz; çok basit Avrupa’lı müşterilerimiz Türkiye’deki maliyet artışlarını karşılamak istemiyor çünkü Çin’de veya rakip ülkelerde bu türde bir maliyet artışı yok. Hatta Avrupa Birliği ortalama fiyat artışları seviyesinde dahi işçilik ücretlerinin artırmaya yanaşmıyorlar.
Problemler sadece fiyat anlaşmazlığı değil ama en büyük problemimiz bu ve bunun altında yatan temel faktörde “kurdaki artışın enflasyonun altında kalması”. Bu ne demek? 2024 yılı ilk 4 ayı enflasyonu yaklaşık %17,5 iken yılbaşına göre kurdaki artış ise %8,5 civarında.
Diğer bir ifadeyle kurdaki artış enflasyonun %7 gerisinde kalmış durumda.
Yurt içi ağırlıklı çalışan üretici kesimin yurt içi fiyatları düzenlemede “maşallah” bir problemi yok. Fakat ihracat ağırlıklı firmalar için kurdaki artışın enflasyonun gerisinde kalması her bir dolar gelirde %7 kayıp anlamına geliyor. Diğer bir ifadeyle her bir dolar gelirde %7 iskonto demek.
Önümüzde uzun bir yol var ve ihracat gelirleri çok önemli.
Önerim kuru yükseltmek olmayacak. Kurun yükselmesi enflasyonu tetikler vs vs hepsi doğru.
Benim önerim daha rasyonel: Merkez Bankası ihracatçının kendisine devrettiği-sattığı ihracat gelirleri için; kurdaki artış ile enflasyon arasındaki farkı ihracatçıya ödesin.
Aksi halde ihracat yapacak pazar kalmayacak
Aksi halde ihracat yapacak firma kalmayacak
Aksi halde çok ihtiyaç duyduğumuz ihracat gelirleri azalacak
Aksi halde dış ticaret açığı artacak
ve
biz bu terse dönen ihracat eğrisindeki kayıpları çok uzun dönemde telafi edebileceğiz …
Kaybedilen ihrcaat pazarının telafisi nasıl olur?
Fuarlara katılım, yeni müşteri bulma, yeni ürünler, pazara giriş maliyetlerine yeniden katılma, marka itibarını tekrar oluşturma vs vs inanın pazarın kazanılma maliyeti kur farkından çok ama çok yüksek ve kaybedilen zararın telafisi yok.
Son not bu kur farkına katlanmadığımız takdirde GSYİH’yı zor toparlarsınız …
Bir yanıt yazın