Yalın raporlamanın geleneksel raporlamadan ayrışan en belirgin temel farklılıkları;
- KPI temelli raporlama
- Big data dan small data ya uzanan yelpazede raporlama
- Daha fazla analitik raporlama ölçütlerinin kullanılması
- Maliyet-kar odaklı raporlama
Tün bu kritik özelliklere sahip raporlar kuşkusuz geleneksel veri tabanlarında yer alan veri setleri ile hazırlanamamaktadır. Bundan dolayı da yalın raporlamanın etkin yürütülebilmesi için öncelikle işletme kültürünün, erp yazılımlarının, operasyonel veri setlerinin ve diğer rutin uygulamaların yeniden revize edilmesi önem arz etmektedir.
Yalın raporlama öncesi hazırlıklar
Yalın raporlamanın tam anlamıyla yapılabilmesi için öncelikle aşağıdaki sorulara olumlu yanıtlar alınması gerekmektedir;
- İşletme süreçleri bilgi işlem yazılımları üzerinden mi yürütülüyor (erp-yazılım temelli mi?)
- KPI-Anahtar Performans Göstergeleri belirlenmiş mi ve etkin işletiliyor mu?
- Raporlama yazılımları yeterli mi?
- Sektörel veriler güvenilir mi?
Eğer bu soruların cevapları evet veya evete yakınsa işletme yalın raporlar üretebilir.
Yalın raporlama sadece finansal değildir
Yalın raporlar sadece finans departmanı ihtiyaçlarına yönelik değildir. Yalın raporlama sayesinde üretim departmanı kalite maliyetlerine odaklanırken, satış departmanı müşteri karlılığı ve bakiye arasındaki eğriye odaklanmakta insan kaynakları departmanı ise performans yönetim sistemini operasyonel KPI temelli hazırlayabilmektedir.
Yalın raporlamanın fonksiyonu
Geleneksel raporlama saraçları sonuç analizlerine odaklanmıştır. Yalın raporlama ise proaktif ve yönetime esnek hareket alanı açabilecek niteliktedir. Bundan dolayı yönetim kademeleri yalın raporlamanın zamanlı-dakik olması sayesinde karar alım süreçlerinde daha fazla raporlama altyapısından yararlanırlar.
Yalın raporlama proaktif ve anlık olmaları sayesinde işletme iç sistemleri olan iç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi gibi departmanlar tarafından da kullanılmakta ve genel olarak proaktif izleme süreçleri daha etkin çalışmaktadır.
Bir yanıt yazın