
Kripto mevzuatı hazine risklerini 7 madde de özetliyorum, hazine risk yönetimi nasıl tariflenmiş, başlayalım;
1. Hazine uygulamalarında platform üzerindeki işlemler, risklerin izlenmesi çok önemlidir ve mevzuatta bu konuların iyi tariflendiğini görmekteyiz,
2. Fiyat heryerde her zaman çok önemli, kripto işlemlerinde ise daha da çok önemli. Bu konunun “Platformların fiyat gözetim sistemi” maddesinde kurallara bağlandığını, risk yönetimi çalışmaları içine dahil edildiğini ve raporlama yükümlülükleri getirildiğini görmekteyiz.
Bu konu özünde “slipaj” da dahil olmak üzere fiyat izleme, müşteri talepleri ve itirazları ile KVHS tarafından alınacak tutumlarla olgunlaşacak bir konu.
3. Platformlarda kaldıraçlı, kredili ve türev işlemler yasaklanarak konu kökten çözüme bağlanmış durumda.
4. Listeleme komitesinin kurulması, Kurula ve Sermaye Piyasası Lisanslama Sicil ve Eğitim Kuruluşuna bildirim yükümlülüğü getirilmesi ve Listeleme komitesinde en az 1 Yönetim Kurulu üyesinin yer alma zorunluluğu çok önemli düzenlemelerdir.
5. Saklama ve cüzdan uygulamaları da detaylı tariflenmektedir ve bu konuda TÜBİTAK tarafından geliştirilecek altyapı ve saklama kuruluşları öne çıkmaktadır.
6. Sermaye yeterliliği kuralları başlangıç aşamasında yeterli uygulamanın zamanla iyileştirileceğini düşünüyorum. Sermaye yeterliliği kapsamında likidite, borçlanma, rezerv yükümlülükleri, saklama limitleri pozisyon riski, döviz kur riski dahil pek çok konu kurallara bağlanmıştır.
Hacimler ve volatil fiyatlar karşısında bu önlemler ne kadar yeterli olacak tartışılabilir ama sistem uygulamada testlerden geçere olgunlaşacaktır.
6. MKK ve mutabakat konusu kurala bağlanmış durumda.
7. Çok tabii ki MASAK kurallarına uyum, müşteri edinimi, transfer emirleri dahil bir çok konu “gri liste” endişesi ile kurallara bağlamıştır.
Bir yanıt yazın