“Bölge üniversitesi ve kaynakların etkin kullanımı
Türkiye’de hemen hemen her ilde üniversite ve benzer fakülteler kurulmuştur. Üniversite sayılarının ve buna bağlı olarak öğrenci sayılarının artması güzel bir gelişmedir fakat belli bir amaca hizmet etmeyen büyüme beraberinde bazı problemleri de getirecektir.
Türkiye’de bölge üniversiteleri güçlendirilmeli ve seçilecek uzmanlık alanlarındaki kaynaklar daha etkin kullanılmalıdır. Örneğin İç Anadolu bölgesinde büyükşehirler haricindeki her ilde olan benzer fakülteler ve bölümler birleştirilerek hem akademisyen hem de öğrenci kontenjanları birleştirmek böylece laboratuvar imkanlarını daha etkin kullanmak mümkün olacaktır.
İç Anadolu bölgesinde 13 ilden 5 büyükşehir hariç 8 ilde bulunan üniversitelerin hepsinde işletme, iktisat bölümleri ile ve elektronik ve bilgisayar mühendisliği bölümleri vardır. Halbuki coğrafi olarak birbirine yakın olan illerdeki işletme bölümlerinin sayısını azaltıp 8 üniversiteye dağılmış haldeki akademisyen sayısını ve öğrenci sayısını maksimum 3 üniversitede toplamak kaliteyi ve uzmanlaşmayı artıracaktır. Benzer kümeleme-bütünleştirme çalışmaları mühendislik ve fen edebiyat fakültelerinde de yapılabilir.
Bölge üniversitesi projeksiyonunu geliştirip uygulamaya aldığımız takdirde akademisyen yetersizliği ile laboratuvar ve bilgisayar altyapılarındaki yetersizlikler başta olmak üzere pekçok problem baist bir şekilde ve düşük maliyetlerle çözüme kavuşmuş olacak, eğitim kalitesi yükselecek, kaynaklar daha etkin kullanılmış olacaktır.”
Teknoparklar için de kümeleme ayrıca tartışılmalıdır.
Bir yanıt yazın